Новини » “Пирогов” отваря вратите всеки първи петък от месеца за безплатни прегледи при хронични рани

08 Април 2014

Стотици хиляди българи се нуждаят от помощ при лечението на хронични рани – една много рядка и за съжаление все още неразвита здравна специалност у нас. В деня на здравето и на лекарите избрахме да обърнем внимание на тази сфера, в която малцината специалисти се борят за приемането на стандарти за лечение.

Всяка рана е различна и изисква точно лечение, с определени типове превръзки, медикаменти и техники. Непознати за съжаление на повечето специалисти в доболничната помощ. Затова най-често, се стига до болница.

Проф. Владислав Христов – председател на Българска асоциация за раните: Нашият стремеж е да унифицираме лечението на тези рани, а не както видяхте хората да се лутат, да не знаят за какво става дума, да ходят при най-различни лекари или пък да се самолекуват.

Техните пациенти са най-често хора с други придружаващи заболявания – с кожни тумори, следоперативни и травматични рани, с диабет, с неврологични и съдови проблеми. И често подценяването на незаздравяващите рани води до ампутация на крайници.

“Един голям проблем не само в България, но и в целия свят”, – посочи Проф. Христов.

Затова сега големите усилия на специалистите е да наложат европейския стандарт за лечение на рани, който да бъде отразен и в клиничните пътеки при лечението на тези заболявания. А дотогава “Пирогов” отваря вратите си всеки първи петък от месеца за безплатните прегледи при хронични рани.

Текст: Мария Чернева

 

репортажът на БНТ можете да гледате на http://bnt.bg/news/zdrave/nova-klinika-za-lechenie-na-nezarastvashti-rani

 

Центърът за Лечение на Рани работи всеки делничен ден от 9:00 до 13:00 часа, с предварително записване на телефон: 0878-25-33-21 (до 13:00).