Новини » Бургазлийка с мисия – иска Център за рани в града

05 Юни 2014

„Това е страницата на екипа, който се ангажира с лечението на Вашите трудно зарастващи рани в гр. Бургас”, такова е описанието на фейсбук група, която има за цел да помага на хора с труднолечими рани. Администатор на страницата е старша сестра Илияна Баръмова, която работи в Първо отделение по обща хирургия в МБАЛ-Бургас. Илияна обича своята работа и има скромна мечта. Тя иска в Бургас да бъде открит Специализиран център за рани. Колкото и да вярва в мечтите си обаче, жената е скромна и осъзнава, че в града има и други важни отделения, които трябва да бъдат открити. Все пак тя е измислила как да бъде полезна на хората и да им помага в трудните за тях моменти – чрез фейсбук.

Оказва се, че в града има голям брой хора с труднолечими, а понякога и незаздравяващи рани, а няма къде да бъдат лекувани. Дори смяната на една превръзка за подобно разкъсване на кожата коства на пациента лутане и обикаляне из различните отделения.

Според Илияна Баръмова наличието на подобен център е изключително важно, защото липсата му е свързана с много дискомфорт за пациентите.

„Има много хора, които са увредени и стоят по домовете си. Те нямат алтернатива и няма към кого да се обърнат и какво да направят. Не знаят и как да обработват тези рани”, разказа старшата сестрата.

Още по-трудно се оказва и положението с транспорта, особено когато болните нямат близки. Тогава те дори няма как да стигнат до болнично заведение.

Пред екипа ни Илияна поясни, че раните по принцип биват лечими, труднолечими и нелечими. В един Специализиран център за рани ще се обръща най-вече внимание на труднолчеимите и нелечимите, тоест декубеталните. Те изискват транспорт, изискват грижи и повече време за лечение и третиране.

„Пациентите могат да имат примерно някакъв абонамент, а персоналът, който ще работи, да обслужва пациентите и по домовете им. Това ще им даде възможности за по-ранно оздравяване, по-малък период, през който се налагат такива грижи, и по-бързо възстановяване, за да бъдат социално необходими и полезни, както на себе си, така и на близките си, а не в тяхна тежест”, каза още Илияна.

На този етап подобен център може да бъде само мечта за Илияна, нейният шеф – доктор Георги Мигаров, както и за всички, които страдат от декубетална рана. За това Илияна и д-р Мигаров са създали фейсбук група, която носи името „Раните-Бургас”. Там те се надяват да бъдат полезни както на болните хора, така и на техните близки. В групата болните имат възможност да се консултират, да им се каже накъде да се насочат и към кого да се обърнат, ако не за друго, то поне за направление за по-нататъшно лечение.

„Защото хората се лутат, те не знаят къде да отидат и какво да направят, не знаят кой ще ги поеме, защото това изисква много време. Една трудно зарастваща рана отнема средно около 12 седмици, което означава 3 месеца”, обяснява сестрата.

Тя е категорична, че ако такъв център в Бургас бъде създаден, има специалисти в региона, които могат да работят в него. Но докато Център за рани в Бургас липсва, хората се лутат в различните отделения. Те входират различни клинични пътеки, а те обхващат едва няколко дни. За съжаление труднолечима рана не може да се обработи само за няколко дни.

„Може да се започне като начална хирургична интервенция, да протече с антибиотично лечение, но не може във времето да имат болнично лечение за тези месеци, през които трябва да бъдат лекувани, примерно три месеца. Болните просто нямат алтернатива. От там на сетне трябва чрез лични уговорки да търсят кой да им смени превръзки дори”, казва още сестра Баръмова. Според нея няма как да бъдат обслужвани амбулаторни пациенти в толкова дълъг период от време.

„Обслужват се пациентите, които са стационарно болни, а такава рана може да бъде стационарно обработвана, но в рамките на определена клинична пътека - за 3 или 5 дни. От там нататък тази рани няма как да заздравеят в никакъв случай. Те се инфектират, а това удължава лечението във времето”, допълва още тя.

За идеята, превърнала се в мечта, Илияна е разказала само на своя началник и на ръководството на болницата. На този етап подобно нещо няма как да се случи. Жената е реалист и с ръка на сърцето признава, че болницата трябва да мисли за други неща, като например нуждата от Отделение по изгаряния в града ни, която се оказва по-голяма от тази за Център за рани. Тя вярва обаче, че мечтите се сбъдват когато в тях се вярва силно.

„Няма да спра да мечтая за такъв център.Само като си представя доволните пациенти. Като си помисля, че ще има къде и как да се лекуват, че ще бъде модерно и като оборудване, и като обслужване. Хората ще знаят, че има на кого да разчитат, а не като сега да се лутат и да се чудят с кого да се уговорят и в кое отделение, а докато се лутат състоянието им да се влошава.

източник: http://burgas.topnovini.bg/node/516826

Домашни грижи "Дия" вече е факт. За повече информация посетете: http://ranite.bg/centrove_lechenie_rani/burgas/domashni-grizhi-diya_179.html или http://www.dia-burgas.com/index.php?page=home